Jika tiba-tiba teringin hendak menikmati makanan yang unik dan berbeza rasanya, negeri Kelantan merupakan destinasi yang harus dikunjungi. Jangan pula hairan, kerana keunikan itu juga menyebabkan ada mereka yang sanggup memandu berjam-jam lamanya hanya semata-mata untuk menikmati juadah di negeri Cik Siti Wan Kembang ini. Negeri di Pantai Timur ini mempunyai potpuri budaya yang agak unik. Gabungan kaum Melayu, Cina, India dan masyarakat Thailand berjaya menyatukan pelbagai hidangan kepada 'hidangan Malaysia' sekaligus menjadikan ia sebagai satu tarikan kepada pelancong luar.
|
AKOK |
|
AYAM PERCIK |
|
BUDU |
|
ROJAK BUAH |
|
ETAK |
|
LAKSAM |
|
NASI KERABU HITAM |
|
SAMBAL DAGING"SERUNDING" |
|
KETUPAT SOTONG |
|
TAHI ITIK |
|
JALA EMAS |
Jala Emas
|
BUAH TANJUNG |
|
CENDOL PULUT TAPAI |
|
LAMPAT TIKAM |
|
NASI TUMPANG |
|
PULUT BAKAR |
|
KUUIH CARA BERLAUK |
|
SEREBE"KOLEH LEMAK" |
|
ITIK SOLO |
|
TEPUNG PELITA |
|
Bute'i Nangka
|
Anda mungkin tertawa tatkala mendengar nama kuih seperti Tahi Itik, Kuih Kartun, Badak Berendam, Abang Balik Gelisah, Che Abang Guling, Lompat Tikam, Lidah Buaya dan macam-macam lagi nama yang diberi. Namun, di sebalik nama yang pelik itu, rasanya amatlah lemak dan manis sekali. Begitu juga dengan hidangan Nasi Kerabu, Nasi Berlauk, Nasi Tumpang, Laksam atau Solok Lada yang sinonim dengan Kelantan sehingga membuat anda terkenang-kenang keenakan makanan itu. Memang benar bak nyanyian pelakon dan pelawak Jalil Hamid: "makanan pelik-pelik, tahi minyak tahi itik," yang pelik dan unik itulah bagaikan magnet yang menarik orang ramai ke negeri kelantan yang dicintai.
No comments:
Post a Comment